Zdraví

Co dělat, když rodina popírá pandemii?

Mluvte více příběhů a méně čísel.

Anesteziologické Natália je momentálně na rodičovské dovolené. Přesto se její zhoršující pandemická situace bytostně dotýká. Sleduje práci a nasazení své kolegy na Covid jednotkách a po vyhlášení mimořádného stavu se obává i toho, že ji jako anesteziologické mohou povolat na výkon služby.

Ještě více ji však faktorem nejistoty přístup její vzdálené i bližší rodiny.

„Dění doma i ve světě pozorně sleduji a mám přehled iz odborných zdrojů. Když si moje vzdálená rodina na facebooku vyměňovala konspirace a nepravdy o koronavirus, konfrontovala jsem je. „Na sociálních sítích se lékařka, která kvůli zbytku rodiny nechce zveřejňovat celé jméno, příbuzných pokoušela přesvědčit věcnými argumenty a studiemi. Bezvýsledně.

Skončilo to tak, že Natália s rodinou na sociální síti přerušila kontakt. „Bylo to nepříjemné, ale rozhodla jsem se, že svou energii raději nasměruji jinam,“ říká. Znepokojuje ji, že jisté zlehčování a nedůvěru bádat iu svých rodičů, kteří patří do rizikové skupiny.

Situace, jakou prožívá Natália, není výjimečná. Z nedávno zveřejněného průzkumu organizace Globsec vyplývá, že 56 procent Slováků a Slovenek je náchylná věřit konspirační. To se pochopitelně může odrazit i k jejich přístupu k onemocnění a komplikovat komunikaci v rodině.

Jiný druh konfliktů

Názorové rozdíly mezi příbuznými se vyskytují v každé rodině.

Mezi nejčastější mezigenerační konflikty patří podle starší longitudinální studie publikované v odborném časopise Gerontologist rozdílné názory na politiku, náboženství, jiný životní styl, způsob komunikace i odlišné postoje při výchově dětí a vedení domácnosti.

Spory týkající se situace kolem koronavirus se však dosavadním zkušenostem v mnohém vymykají.

„Na rozdíl od jiných konfliktů, v tomto případě jde o zdraví, které je nejdůležitější nebo jednou z nejdůležitějších hodnot. Nemůžeme jen tak mávnout rukou jako u jiných sporech pro odlišný názor, „vravípsychologička Hana Bartová z Alma centra pro zdravý vývin.

Dodává, že v minulosti podobné konflikty řešily například rodiče dětí ve střídavé péči, kteří měli odlišný pohled na chronickou nemoc a způsob léčby svého dítěte. Tyto těžké situace se v důsledku celosvětové pandemie týkají většiny lidí.